marți, 25 septembrie 2012

Troia


Homer e un grec batran ce iubeste. A cucerit lumea larga cu mintea si penita sa asternandu-i cantece religioase pe papirus. Acum s-a intors acasa. Elena e o fata simpla din popor. O tarancuta dulce care ascunde intre pulpe vulcani inca nestinsi. Buzele ei ascund mireasma mierii cu care Homer se imbata adesea cantandu-i ode.
Uneori cei doi se plimbau ore in sir pe la ruinele unei cetati numita Troia, cetate de mult uitata de oameni de-acolo. Doar batranii isi mai aminteau ca a fost odata un razboi, iar Troia o cetate bogata, tentanta dar greu de cucerit. Chiar si Homer isi dorea ca penita sa sa cucereasca aceasta cetate, insa Troia isi pastra virtutile strategice si nu il lasa nici pe Homer asa de usor sa o rapeasca.
In schimb un tanar mai abil de prin imprejurimi reuseste subtil sa-i fure mintile Elenei.
De ar fi fost de pe la noi tanarul asta s-ar fi numit Catalin.
Fiind de-acolo tanarul poarta numele de Paris, nume pe care si unul din fii ultimului rege al Troiei l-a purtat.
Atunci a inceput adevaratul macel. Batranul Homer se inarmeaza cu pana sa de lupta cu care a cucerit intrega lume pentru batalia finala-Troia.
Nimeni nu stie cum a fost vreodata razboiul. Insa Iliada e lupta pe care Homer o poarta distrugand destine, invocand zei si mutiland istorii numai de dragul ei.
Elena e o fata simpla. Nu stie carte iar acum e la ea acasa, o casa alba , din pamant,unde locuieste impreuna cu agerul taran , care seara se intoarce de la munca din camp iar ea il asteapta zambitoare pe prispa.
In timpul acesta Homer varsa sange, aduce atrizi si aheenii,zei si mirmidoni, moblizeaza corabii si care de lupta, rugaciuni si blesteme, suferinti, razbunari si tot ce arde in sufletul sau parasit de iubirea careia acum ii inchina intregul razboi.
Dar miile de oameni ce mor pe hartie si miile ce au murit real in razboiul de de demult nu sunt suficiente pentru a-i opri suferinta marelui Homer. Atunci il omoara pe Patrocle, pe Hector, pe Menelau apoi tot sangele regesc din istorie moare si Agamemnon si Priam si toti.Ca si cum nu ar fi fost de ajuns da foc Troiei si incheie privind-o arzand.
Elena spala rufe la rau. Ea nu stie cine a fost Priam dar stie sa fie curata si mai stie sa-l faca pe taranul Paris fericit.
Homer orbeste de furie si pleca in propria Odisee punand pe papirus carari nestiute pe mari si oceane. Homer se transforma si acum e Ulise, viteazul erou ce rataceste ani in sir aiurea in intuneric si valuri si flacari ce mistuie lumea din sufletul sau.
Anii au trecut iar Elena de-acum este o batranica vaduva uitata de fii si nepoti. Ea are o alta poveste pe care nici nu si-o mai aminteste exact. Va muri in curand fara sa stie macar ca va fi o legenda cu o frumoasa Elena ce a motivat razboaie si zei si blesteme si tot ce era intr-un suflet ranit.

Un comentariu: